Weet jij eigenlijk wel hoe je lederwaren moet verzorgen? Hoe haal je het beste uit je tas, jas of schoenen. Ik zal je wat handige tips and tricks leren voor elk soort leer.

Om te beginnen: leer is hetzelfde als jouw eigen huid. Het heeft onderhoud en verzorging nodig om het gezond en mooi te houden. Leer is een duurzaam product en blijft het mooist als je het goed verzorgd. Wanneer je dit niet doet, gaat leer uitdrogen en wordt je tas er niet mooier op. Maar hoe maak je een leren tas het beste schoon? En welke producten heb ik hier voor nodig? We geven je daarom de belangrijkste tips, zodat je weet hoe je het leer het beste kan onderhouden.

Leer: gewoon leer is best wel makkelijk te onderhouden. Voordat je de leren tas gaat dragen is het belangrijk dat deze even ingespoten wordt met een hiervoor bestemde leer spray. But no worries, daar zorgen wij voor. Wanneer je een leren tas bij ons koopt zorgen wij er voor dat deze bij aankoop een keer goed wordt ingespoten zodat jij je leren tas zo lang mogelijk mooi kunt houden.

Nubick leer: is een type leer dat gemaakt is van koeienhuid. Het leer is geborsteld waardoor het een zachte touch krijgt. Ook hier is het belangrijk dat de tas ingespoten wordt, op een afstand van ongeveer 40 cm. Maar ook hier geldt natuurlijk dat wij dit van tevoren graag voor je doen.

Nappa leer: dit is glad leer, het staat bekend om zijn zachtheid en duurzaamheid. Nappa leer heeft niet zoveel onderhoud nodig als bij een suède tas, dit komt omdat het niet zo besmettelijk is. Ook hier geldt dat we de leren tas van te voren even goed voor je inspuiten. Wat je zelf kunt doen om het leer goed te onderhouden, is af en toe de tas even inwrijven met was of kleurloze schoenpoets.

Suède: kan in het begin afgeven iets afgeven. Let daarom op met een lichte broek. Heb je een witte of beige suède tas gekocht? Houd er dan rekening mee dat een donkere spijkerbroek kan afgeven. Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer (koeienhuid), die niet de opperhuid toont. Daardoor is het zachter dan gewoon leer. Na verloop van tijd kan het dat de losse deeltje verdwijnen, deze kun je ook zelf verwijderen met een suède borstel.

Zit er een vlek in je tas? Probeer eens of onderstaande tips helpen.

♥ Leer op leer wrijven, probeer eens om met een ander gedeelte van de leren tas voorzichtig over de vlek te wrijven. In sommige gevallen kan dit helpen je vlek te verwijderen.

♥ Wanneer je een vlek op een suède tas hebt kun je het beste proberen om voorzichtig met een suéde borstel over de vlek te wrijven.

♥ Vette randen en lichte vlekken kunnen vaak behandeld worden met een speciale suèdegum.

♥ Wit leer is vaak extra besmettelijk maar het kan ook gewoon schoongemaakt worden. Je kunt de vlekken proberen te verwijderen door een beetje babyshampoo op een wit vochtig doekje te doen en hier voorzichtig mee over de vlek te wrijven.

Per ongeluk met je leren of suède tas door een regenbui gelopen? Dat kan gebeuren. Laat de tas dan eerst even drogen bij kamer temperatuur. Let op! Doe dit nooit boven de verwarming of in de zon. Na het opdrogen kun je bij een suède tas de ingedroogde regendruppels proberen te verwijderen door een suèdeborsteltje te gebruiken of de suèdegum zachtjes er overheen wrijven.

Bij een leren tas gemaakt van gladder leer kun je proberen het leer tegen elkaar aan te wrijven of de tas invetten met een kleurloze schoenpoets of leervet. Probeer niet te hard te wrijven, zodat het leer niet beschadigd. Deppen is ook een goede oplossing.

Nadat je de vlekjes hebt verwijderd is het belangrijk om je tas weer even goed in te spuiten met een daarvoor bestemde leer spray. Zodat je tas weer good to go is.

UV-straling en zonlicht kan er voor zorgen dat er een verkleuring van het leer ontstaat. Laat je tas bijvoorbeeld niet op de achterbak van je auto in de zon liggen.

Final tip!

Als je je leren tas een keer voor langere tijd wilt opbergen, dan kun je dat het beste doen in de dustbag die meestal wordt meegegeven. Het is belangrijk om te onthouden dat je een leren tas niet in een plastic zak moet opbergen. Leer is namelijk een natuurproduct dat moet kunnen ademen.  

Hopelijk ben je een stukje wijzer geworden met onze tips. Schiet dus niet meteen in paniek als je een vlekje in je tas hebt, maar probeer deze tips eens uit. Maar onthoud ook dat een leren tas vaak mooier wordt na verloop van tijd, dan krijgt het leer vaak een karaktervolle look. Heb jij verder vragen over het onderhouden van je tas, loop dan gerust eens bij ons binnen en we helpen je graag.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *